Cursus ‘wat vraagt mijn kind?’

Lieg ik als ik mijn kind vertel dat Sinterklaas bestaat?
Mag ik tegen mijn kind zeggen dat hij terug mag slaan als hij geslagen wordt?
Wat zeg ik als mijn kind vraagt waar Oma is, als ik het zelf niet eens weet?
Wat doe ik als mijn kind niets wil?
Geef ik antwoord op elke vraag?
Mijn kind heeft gelijk, geef ik haar dan ook haar gelijk?
Mijn kind is boos en ik ben boos, hoe dan verder?

Toen?
Dit is een greep uit de vragen waarmee je als ouder kan lopen. Het zijn vragen waar alleen jij het goede antwoord op kunt geven. Maar hoe weet je nou wat dat goede antwoord is?
Elke bijeenkomst staat in het teken van een thema. Een inleiding over het thema vanuit een bepaalde denktraditie geeft ons een bepaalde kijk op dat thema. De vragen en problemen die wij nu hebben besprak men 500 jaar geleden ook al. De oude Grieken hadden het ook al over ‘de jeugd van tegenwoordig’ .

En nu?
Wat hebben wij aan die ideeën en tips van vroeger? We gaan de zaken samen op tafel leggen en bespreken, het zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in wat je denkt, hoe je denkt en waarom je het denkt. Het kan zijn dat je bepaalde dingen anders gaat doen, anders gaat zien of dat je alles bij het oude laat. Maar dat je wel weet waarom je het zo doet!

Hoe?
We gaan met verschillende werk en gespreksvormen  aan de slag. Je kunt deze zelf ook gebruiken om met je kinderen te filosoferen. De dialoog staat centraal: Wat vind ik ervan? En wat vind jij ervan?  Samen een thema bespreken en inzichten delen waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben werkt. Je leert van elkaar, leert ook dat je het allemaal niet weet en misschien wel dat dat ook niet echt hoeft.

1. Wat is ‘goed’ opvoeden?
De eerste bijeenkomst staat in het teken van opvoeden. Wat is opvoeden eigenlijk?
Werk ik niet te veel? Moet ik mijn kind extra bijles geven? 
2. ‘Ik wil dat niet!’
Het willen en moeten van onszelf en dat van onze kinderen geeft nogal eens conflict, wie is daar nou niet bekent mee. Maar wat is dat nou dat willen en moeten? Deze avond krijg je een hele handige kijk op willen en moeten.
3. Hoe ga je om met emoties?
Emoties is wat ons menselijk maakt, maar ze kunnen lastig zijn. We zitten al gauw in een negatieve spiraal als we boos zijn en hebben vaak geen oplossingen voor angst. En wie heeft er geen last van schuldgevoel?
4. Praten, communiceren en argumenteren
We communiceren de hele dag door. Verbaal en non-verbaal, met de nodige conflicten. Hoe doe je dat nou constructief communiceren?
5.  Zijn wie je bent en worden wie je bent.
We willen dat onze kinderen het goed hebben, gelukkig zijn, zich goed voelen met wie en wat ze zijn. Hoe help je je kind in een tijd waar veel kan maar ook moet eigen koers te houden en anderen te respecteren?

Praktisch:
Data: 12 -19 – 29 januari 2 en 9 februari
Locatie: Pater Jan Smit school in Heerhugowaard
Tijdstip: inloop vanaf 19.45 uur start 20.00 uur einde 21.30 uur. Na afloop thee tot 22.00 uur.
Kosten: 40,- euro. Je kunt je ook opgeven voor losse workshops, de kosten zijn dan 10 euro per workshop. ( Betaling kan ter plekke of door overboeking)
Inschrijven: Opgeven kan telefonisch 06 14028706 of per email: info@denk-atelier.nl